De elf maanden sprong van Yarah

Yarah was de laatste tijd wat hangeriger en kroop graag bij mij op schoot. Ze wilde niet slapen en niet veel eten. Ook het spelen was niet meer zo leuk. Een lampje ging branden, zou ze een nieuwe sprong hebben? Gelukkig heb ik het Oei, ik groei boek en zocht het op. Ja hoor, het hoorde allemaal bij de elf maanden sprong!

Een heftige sprong kan je wel zeggen. Yarah wil echt niet meer slapen, met geen mogelijkheid. Eerst wilde ze ook echt niet eten, gelukkig gaat dat nu weer beter. Ik dacht eerst dat ze het speelgoed niet meer interessant vond, maar nu denk ik dat het ook door de sprong komt. Ze wil namelijk alleen spelen als ik ook meespeel. Of ze wil bij mij op schoot en knuffelen of een boekje lezen.

Rond welke periode komt deze sprong? Rond 11 maanden dus. Het Oei, ik groei boek zegt rond 44 tot 48 weken.

Wat zijn de kenmerken van de elf maanden sprong? (bij Yarah)

 • aan je been hangen, op schoot willen zitten, lekker bij mama zijn
 • veel huilen
 • niet willen slapen
 • ook was Yarah meer jaloers (een ander kindje ging bij mij op schoot, daar was ze het niet mee eens)
 • opeens heel hard huilen in de avond of nacht (nachtmerries?)
 • niet goed willen eten
 • Als ze eet, wil ze het graag zelf doen
 • Yarah wil veel knuffelen, zowel met mij als met haar knuffel (zo schattig!)
 • en ze kan opeens veel meer, dat zal ik zo even uitleggen.

Wat kan Yarah nu opeens wel?

Je moet je voorstellen, Yarah zit heerlijk bij mij op schoot met haar knuffel, ze kan dus opeens echt niet meer zonder en dan gaat ze opeens vol belangstelling haar handjes bestuderen. Ze draait haar handje rond en beweegt haar vingertje. Alsof ze opeens beseft dat ze handjes heeft, haha! Yarah kon ook al staan, maar nu kan ze ook ergens langslopen. Wat ze echt geweldig vind en wat ze nog maar net kan is achter haar loopwagen helemaal zelf lopen. Zo knap en ze rijd echt gewoon hard he! Ze kan dus nog niet lopen, maar op deze manier wel. Trots dat ze dan is en dan kijkt ze echt naar je voor bevestiging dat ze het goed doet, zo lief! Trouwens nog over haar handjes, ze kan gewoon in haar handjes klappen! Wauw, dat vond ik wel zo geweldig! Dus nu zingen en klappen we samen; Klap is in mijn handjes. Natuurlijk is ze dan weer erg trots en lachen dat ze dan doet. Ooh, ik ben zo verliefd op haar!

IMG_7357

Wat vind ik als mama van een sprong?

In het Oei, ik groei boek lees ik bij elke sprong weer dat mama geërgerd is en onzeker. Ik ervaar dat niet echt zo. Natuurlijk als je kindje heel hard huilt heb je liever dat ze gewoon blij is en lekker gaat slapen. Ik denk alleen gewoon zo, het hoort er bij en ik knuffel je gewoon lekker veel. Ik probeer dan ook gewoon lekker veel tijd aan haar te geven en te knuffelen en met haar te spelen. Wel ben ik bijvoorbeeld meer onzeker of ze wel genoeg eten binnen krijgt als ze echt niet veel wil eten. Gelukkig wilde ze nog wel melk, dus daar was ik dan wel blij mee. Ik denk dat je een sprongetje ook heel erg moet accepteren en dat het even meer tijd en moeite kost. Je kindje wil niet snel slapen of goed eten, wil graag bij je zijn en met je spelen. Ik denk dat je je daar maar meer aan moet overgeven en dat probeer ik dan ook. Ik merk wel dat het nu beter gaat met mijn gezondheid dat ik het nog beter aan kan. Daar ben ik dan wel heel blij mee!

Ik hou ontzettend veel van Yarah en gun haar dat de elf maanden sprong maar weer gauw over is (stiekem mijzelf natuurlijk ook) Ondertussen geniet ik heel erg van alle leuke dingen die ze opeens kan en van haar gezichtje die dan zo trots kijkt. Morgen ga ik gewoon weer lekker veel knuffelen en spelen en hopelijk mag ze weer meer in haar ritme komen,

Bytheway ik kwam er gewoon achter dat Yarah twee kiezen had. Bij voortanden zie je dat natuurlijk erg goed, maar bij kiezen niet. Leuk leuk!

Heeft jouw kindje veel last van een sprong? (elf maanden sprong?) Hoe ervaar jij dat als mama?

Liefs Wilma

16 thoughts on “De elf maanden sprong van Yarah

 1. Dat boek is echt een uitkomst he. Ik had hem niet helemaal uitgelezen maar zoals je zegt zodra je iets anders merkt aan je kindje, pak je hem er toch bij. Fijn dat je dan herkenning kunt zien. Misschien is het wel een combinatie geweest van kiezen en een sprongetje. Hoe het bij ons met de 11 maanden sprong ging, kan ik me zo niet herrineren.
  Lilian onlangs geplaatst…Sinterklaas Tag 6#My Profile

  1. Ik denk dat de één er meer last van heeft dan de ander. Ik wist er ook niets van toen iemand mij dit boek gaf. Ik herkende in één keer alles en voor mij was het echt een opluchting van, nu weet ik wat het is :)

 2. Heel goed, dat je het allemaal zo oppakt en Yarah de gelegenheid geeft om hier fijn door te komen! Het gaat allemaal weer voorbij en het gaat zo snel! De tijd koesteren, dat ze lekker bij je wil zitten en knuffelen! Geniet er van!

 3. Ah die sprongetjes kunnen inderdaad pittig zijn! Bij Jay weet ik dat vooral nog, met Luca hadden we dat niet echt gelukkig. Maar wat een omtzettend lieve foto weer!

 4. Ik vond die sprongetjes soms ook wel heftig. Maar nadat onze dochter een jaar was merkte je dat minder in het slaap gedrag. Echt vanaf haar verjaardag sliep ze elke nacht minimaal van 19.00-7.00. Maar je merkte haar sprongetjes dan wel weer dat ze bijvoorbeeld tussen de middag niet meer of juist meer sliep.
  Sheela onlangs geplaatst…Weekly reviewMy Profile

 5. Hey, heel herkenbaar ik zit er midden in.
  Ik wist eerst niet dat het bestond maar toen ik het opzocht herkende ik het meteen. Slapen gaat overdag goed alleen snachts word mijn zoon vaak wakker en daarvoor sliep hij door dus ik vind het erg pittig daarnaast ben ik zwanger dus is het helemaal pittig. Verder geniet ik van hem maar blij als voorbij is haha
  Groetjes Gabrielle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge