stoppen met flesvoeding

Wanneer stoppen met flesvoeding

Een vraag waar ik de laatste tijd veel over nadenk. Wanneer moet ik stoppen met flesvoeding voor Yarah. Veel drinkt Yarah niet meer, maar toch is ze er nog aan gehecht. Hoe pak ik dit aan?

Op mamaplaats las ik een blog over het afbouwen van flesvoeding. Hier kan je al mee beginnen bij ongeveer 7 a 8 maanden. Je zou de avondfles dan steeds eerder moeten geven, zodat je dichter bij de fles hiervoor komt. Yarah is bijna anderhalf jaar en ik vind het wel tijd dat ze ermee stopt. Nu is het zo dat Yarah geen avondfles meer krijgt. Ze krijgt nog wat melk voordat ze naar bed gaat. Ze kan niet goed in slaap komen als ze die flesvoeding dan niet krijgt. Ook word Yarah midden in de nacht nog wakker en zal ze niet gaan slapen zonder een beetje flesvoeding.

Wanneer moet ik nou stoppen met flesvoeding?

Dat is voor mij een vraag die me echt bezig houd. Ik heb liever ook dat Yarah ´s nachts gaat doorslapen, zodat ik dat ook kan. De vraag wanneer is misschien fout. Eigenlijk ben ik er al wel mee bezig. Eerst kreeg Yarah namelijk nog een volle fles. Toen deed ik een schepje minder en nu krijgt ze eigenlijk nog een halve fles.  In het begin was ze wel boos dat het al op is, maar nu vindt ze dat prima.

Hoe probeer ik te stoppen met flesvoeding?

Stoppen met borstvoeding ging vanzelf. Dit vond ik toen helemaal niet leuk, maar het moest. Nu krijgt Yarah overdag geen flesvoeding meer. Ze krijgt genoeg vaste voeding. Als ze ´s avonds na het eten naar bed gaat dan krijgt Yarah nog een halve fles melk. Vaak is het namelijk zo dat ze echt niet wilt slapen als ze het niet krijgt. Toch probeer ik het steeds meer om haar zonder die fles naar bed te brengen. Zelf heb ik namelijk het idee dat het niet om die melk gaat, maar meer om het moment. Geborgen bij mama op de bank. In de nacht kreeg Yarah ook nog een fles en nu een halve fles melk. De laatste tijd probeer ik af en toe ook eens lauwe thee of water te geven. Dit ter vervanging. Hier hoeft ze echter maar een paar slokken van en dan heeft ze door dat het geen melk is. Het is soms wel lastig als je ´s nachts uit je bed moet en Yarah huilt en je weet dat ze zo weer slaapt met een fles melk. Toch ga ik dit blijven volhouden en ik hoop dat het mag lukken. Ook wil ik gaan proberen om yoghurt of kwark te gaan geven voor het naar bed gaan, zodat ze toch vol zit. Hopelijk helpt dit om te stoppen met flesvoeding te geven.

Heb jij nog tips voor mij ?

Liefs Wilma

 

22 thoughts on “Wanneer stoppen met flesvoeding

 1. Een interessant stuk om te lezen voor ons. Mijn vrouw geeft nu nog borstvoeding en we willen af gaan bouwen bij ongeveer zes maanden, verder kan ik helaas nog geen tips geven omdat onze boef pas vier maanden is ?.
  Frank onlangs geplaatst…Opa verteltMy Profile

  1. Ik gaf ook tot 7,5 maand borstvoeding en toen was ze verkouden en wilde ze niet meer ;) Dus dat was makkelijk opgelost. Haha nee dat moet nog allemaal komen bij jullie boef :)

 2. Oh dat is zo’n lastige fase! Hier geeft Laura tot 3 jaar melk ’s nachts gekregen. Iedere nacht werd ze wakker…. Toen ik op een gegeven moment zei dat ik vergeten was melk te kopen, sliep ze ineens door! Maar ja, met 1.5 is dat natuurlijk moeilijker…. misschien gewoon maar niet meer geven. Kijken hoe dat gaat!

  1. Dat is lang zeg, maar hier hetzelfde. Yarah wil niet verder slapen als ze geen melk krijgt. Slim om te zeggen! Helaas zal Yarah dat nog niet begrijpen.. We gaan maar vanalles proberen ;)

 3. O dat soort dingen zijn zo lastig. Ik gaf mijn dochtertje toen ze 1 was nog een flesje met een beetje pap voor het slapen. Op mijn werk zeiden alle moeders ‘huh geef je haar nog steeeeeds een fles’. Ik vind er niks mis mee hoor! Maar dat je er ’s nachts afmoet voor een fles is dan wel weer heel lastig. Misschien dat het CB tips heeft?
  Marijke onlangs geplaatst…Top 3 blogs I APRILMy Profile

 4. Ik heb mijn zoontje van 16 mnd nu net van de melk af. Weet je het kan geen kwaad en als je kleine het lekker vind waarom stoppen? Mijn zoontje gaf zelf aan geen borst meer te willen en nu net geen fles melk meer.
  Mijn enige tip is kijk naar de behoefte van je kleine. En volg je gevoel hier in.

  1. Daar heb je best gelijk in! Misschien geeft Yarah het op een moment zelf ook aan. Toen ze stopte met borstvoeding was dat omdat ze verkouden was en plat moest liggen, toen wilde ze opeens toch de fles ;)

 5. Dit dilemma hadden wij ook, ik merk nu dat wij er langzaam vanaf raken. Als tip geef ik dat je het niet moet dwingen, je kindje gaat het zelf aangegeven door van de fles steeds minder te gaan drinken. Dit was bij Jay ook het geval. Wij zitten nu een aantal dagen zonder fles. Eerst was het even lastig maar de cirkel moet doorbroken worden. Probeer eerst af te bouwen, steeds iets minder in de fles. Als het goed is moet het avond eten genoeg zijn om daar tot het ontbijt mee te kunnen. Natuurlijk is het wel voor elk kind anders en hoop dat mijn tip ook vor Yarah werkt. Succes!

 6. Hier probeer ik Liam (10,5 maanden) wel een fles te geven voordat hij gaat slapen maar die weigert hij eigenlijk bijna altijd… Zelfs overgestapt naar 60ml maar ook deze maak ik voor niks. Soms geef ik hem een papje voor het slapen gaan, maar meestal geef ik die een half uur na zijn eten. Dan nog een beetje sap, uiteindelijk krijgt hij om half 8 sochtends weer zijn bordje pap. Ik denk dat een kind het zelf aangeeft wanneer die geen fles meer wil… En anders toch een toetje proberen
  Mèlanie onlangs geplaatst…Een koude koningsdag…My Profile

  1. Fijn dat het zo vanzelf gaat! Ik laat het nog maar een beetje gaan denk ik.. ;) Yarah krijgt wel kwark voordat ze naar bed gaat ;)

 7. Bij ons is dat volgens mij allemaal redelijk vanzelf gegaan. Aukje sliep al redelijk snel door vanaf zeven uur ’s avonds dus de avondfles hebben wij nooit af hoeven bouwen. Verder kreeg ze vanaf haar eerste verjaardag alleen nog maar een flesje melk in de ochtend geloof ik. Puur omdat ze het zo lekker vond, niet omdat het nodig was. Pas twee maanden voor haar tweede verjaardag (ongeveer) zijn we daar mee gestopt. Soms mis ik die lekkere flesmomentjes nog wel hoor!
  Charlotte onlangs geplaatst…To vlog or not to vlog…?My Profile

 8. Ninthe is 19 maanden en krijgt nog steeds 2 flesjes van 100cc per dag. Eentje ’s ochtends bij het ontbijt, en eentje rond 19u voor de nacht. Ik heb het idee dat ze er echt nog wel waarde aan hecht, en vind het zelf geen probleem. Er komt vanzelf wel een moment dat ze zelf genoeg heeft van die flesjes of zichzelf daar te groot voor vindt, denk ik. Maar ik begrijp wel dat je graag van die nachtvoeding af wilt inderdaad een gewoon lekker door wil slapen! Heb er geen tips voor verder, bij ons ging ze volgens mij gewoon vanzelf doorslapen, ik weet niet meer precies hoe het ging. De laatste maanden slaapt ze helaas niet meer door, maar het flesje is er gelukkig wel afgebleven. Even troosten is dan al voldoende.
  Cindy – levenalsmama.nl onlangs geplaatst…Ninthe vs. papa en mama: op wie lijkt ze?My Profile

  1. Kijk voorbeelden is fijn om te horen. Vel in mijn omgeving stoppen er namelijk mee na 1 jaar. Het gaat me dan inderdaad voornamelijk om de nachtvoeding, dat zou wel heel fijn zijn als ze die niet meer nodig had. Jammer dat ze bij jou niet meer helemaal doorslaapt, hopelijk komt dat snel weer ;)

 9. Inderdaad een lastige zeg! Jennifer is pas 11 maanden dus die heeft sowieso nog wat flesjes op een dag (en dus ook ’s avonds eentje). Ze krijgt al wel yoghurt ’s avonds na het avondeten en merk wel dat ze daardoor al wat voller zit en dus minder melk drinkt. Misschien een optie?
  Eline onlangs geplaatst…Review: Wilkinson Hydro Silk BikiniMy Profile

  1. Ja dan heeft ze nog wel een flesje nodig. Hier krijgt Yarah sinds een maand ook kwark voordat ze naar bed gaat en dat heeft dat flesje al vervangen, maar helaas de rest niet ;) Het zal vanzelf wel gaan komen hoop ik :)

 10. Bij ons ging dat een beetje vanzelf. Fiene sliep al snel ’s nachts door en een nachtfles was niet echt aan de orde, dat scheelt natuurlijk. Op een gegeven moment dronk Fiene ’s avonds haar fles steeds minder goed leeg en heb ik op het laatst in plaats van een flesje melk een flesje water gegeven (een beetje lauw om de overgang niet zo heel groot te maken). Dit vond ze eigenlijk gelijk prima. Heel kort erna zijn we daar ook mee gestopt omdat ze er niet meer om gaf.
  Wel geven we ’s morgens als ze wakker wordt nog steeds een flesje warme melk (gewone melk). Dat vindt ze zelf zo lekker en wij vinden het ook zo’n gezellig keutelmomentje in bed :)
  MetMirjam onlangs geplaatst…Loslaten – het uitzoeken van de babykleertjesMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge